Skjutvapen och ammunition

Senast uppdaterad:

Vapen och ammunition för sport och jakt fraktas som incheckat bagage med specialtillstånd från flygbolaget. WEAP kan endast bokas på trafikerande flygbolag (marknadsförs av AY/trafikeras av AY). Codeshare-flyg är inte möjliga.

Skjutvapen och ammunition måste alltid packas i separata resväskor. I hanteringsavgiften ingår ett extrabagage. Om bagagekvoten (biljettförsedd bagagekvot plus ett kolli extrabagage som ingår i hanteringsavgiften) överskrids tillkommer även en avgift för extra väska.

Samma villkor gäller också för transport av vapenkopior, inaktiverade vapen och vapen för spelsyfte, till exempel luftgevär och paintballvapen. 

Patroner som är säkert förpackade i lådor kan tillåtas som incheckat bagage, men endast så länge de inte väger mer än 5 kg (inklusive förpackning) per passagerare. Explosiva kulor eller brandkulor är inte tillåtna, och ammunitionen måste vara klassificerad som 1.4S och ha UN-nummer UN 0012 eller UN0014. 

Observera att gasbehållare INTE är tillåtna. Koldioxidbehållare med maxkapacitet på 50 ml (motsvarar en 28 g patron) per behållare accepteras.

Observera att bågskytteutrustning (bågar och pilar) bokas som SPEQ. Kunden måste ha alla nödvändiga licenser. För information om eventuella restriktioner, be kunden kontakta relevant ambassad eller konsulat. 

 

Administrationsavgift

Du kan kontrollera avgifterna för transport av skjutvapen på Finnair.com under avsnittet Sport- och skjutvapen. En administrationsavgift gäller alltid vid transport av skjutvapen per vapen och enkelresa

Administrationsavgift inkluderar ett (1) extra kolli upp till 23 kg, t.ex. om biljetten anger att tillåten mängd är 1PC – tillsammans med administrationsavgiften är den totala tillåtna mängden 2PC. 

Skjutvapen och ammunition måste alltid packas i separata resväskor. I hanteringsavgiften ingår ett extrabagage. Om bagagekvoten (biljettförsedd bagagekvot plus ett kolli extrabagage som ingår i hanteringsavgiften) överskrids tillkommer även en avgift för extra väska. 

Avgiften kan tas ut i förväg med en EMD-A. Se bokningsanvisningar nedan. 

Observera att: 
– Administrationsavgiften gäller även för luft–/paintballvapen, vapenkopior och inaktiverade vapen. 
– Ingen administrationsavgift för medförande av endast ammunition. 
– Ingen administrationsavgift för lasersportvapen.                     

WEAP-avgiften är återbetalningsbar före avgång. I ”no-show”-fall är avgiften inte återbetalningsbar om biljetten inte tillåter ”no-show”.  

Om en e-biljett utfärdas på nytt till en annan rutt efter att EMD-A har utfärdats, återbetalas vapenadministrationsavgiftens EMD och en ny utfärdas för den nya rutten. 

 

Bokningsinformation

 1. Lägg till SSR t.ex.
  en väska och 3 kg ammunition
  SRWEAP AY NN1-2 SHOTGUNS IN 1 CASE AND AMMUNITION 3 KGS/S3-4/P1
  eller
  två vapen i två separata väskor, ingen ammunition
  SRWEAP AY NN2-2 SHOTGUNS WITH NO AMMUNITION/S3-4/P1
  Obs! Lägg till information om ammunition, även om ingen ammunition tas med ombord.
 2. Information vid incheckning om att passageraren har med sig ett vapen.
  SRCKIN- PSGR CARRYING SPORTSGUN/S3-4/P1 
 3. Pris med FXG
 4. Utfärda EMD-A
 5. Endast för resor inom Finland: Om momsuppdelning inte sker automatiskt på EMD-kvittot, lägg till YF-skatteuppdelning i FE-elementet så att den skrivs ut på EMD-kvittot: TMI/FE-VAT 10% 4.55 EUR * TAXABLE VALUE 45.45
 6. Om tillåten mängd bagage överskrids ska en avgift för den extra väskan tas ut med SSR PDBG.

 

Incheckning

Vapen kan inte checkas in föregående kväll, utan endast samma dag som passageraren reser. 

 

Vapenembargo

OBSERVERA att det inte är möjligt att resa med vapen till/via London Heathrow (LHR) och London Gatwick (LGW) samt till/från Hongkong.  

Begränsningar till Manchester gäller också, se mer information nedan.  

Det råder även ett fullständigt embargo mot vapen och ammunition på flyg till/via/från Doha (DOH).

 

Frakta vapen till Manchester

Observera att vid flyg till Manchester får endast jaktgevär av sk. bolt action-typ och konventionella jaktgevär transporteras. Mängden skott får inte överstiga 2 patroner.

Transport av pistoler och revolvrar samt automatiska eller halvautomatiska vapen, självladdande gevär eller pumpgevär är inte tillåten såvida kammaren inte är avpassad för ammunition av kaliber .22 med kanttändning. Passageraren ansvarar för själva formaliteterna och tullförfarandet vid ankomst till Manchester.

Passageraren måste också kunna visa upp en inbjudan till en tävling eller från en markägare samt en jaktlicens eller motsvarande.